Vyskúšajte pohánku – bezlepkovú obilninu plnú vitamínov a minerálov. Prinášame vám článok o jej účinkoch na zdravie a o tom, ako si pripraviť pohánkovú granolu.
Pohánka je obilnina s pôvodom zo Strednej Ázie. Na rozdiel od iných obilnín obsahuje pomerne vyššiu výživovú hodnotu, keďže sa skladá prevažne zo sacharidov. Často spájaná s jedlom pre chudobných, no pohánka je práve naopak bohatým pokrmom s vysokým obsahom rutínu, aminokyselín a minerálov. Dnes si povieme, aké má účinky pre váš organizmus a ako si viete pripraviť jednoduchú pohánkovú granolu pre výživné kráľovské raňajky.
Až 8 esenciálnych aminokyselín, vysoký obsah vlákniny a bielkovín, vitamíny B, E a C a okrem toho vzácne fytoživiny – organické zložky bojujúce proti chorobám. Táto bázická potravina, dokáže znížiť kyslosť organizmu, posilniť imunitu, regulovať krvný obeh, zastaviť krvácanie z ďasien či nosa, a dokonca aj stimulovať libido.
Pohánka a jej účinky na zdravie
Pohánka pre diabetikov
Okrem nízkeho obsahu tuku a kalórií, pohánka obsahuje liečivú látku rutín, ktorá posilňuje kapilárne steny a znižuje krvácanie. Zvyšuje tiež cirkuláciu krvi u diabetikov, čím chráni nervovú sústavu, svalové bunky a znižuje riziko straty funkcie obličiek. Obsahuje tiež dôležitú zlúčeninu D-chiro-inozitol, potrebnú pre reguláciu inzulínu.
Pohánka je úžasnou potravinou nielen pre diabetikov, ale aj pre ľudí s nižšou imunitou, poruchami krvného tlaku, či dokonca ako prevencia pred detskou astmou.
Pohánka na pokožku
Práve vysoký obsah rutínu prospešne vplýva na ochranu pokožky pred slnečným žiarením. Konzumáciou pohánky dostáva telo vnútornú ochranu pred slnkom, vrátane množstva antioxidantov a flavonoidov, ktoré zabraňujú predčasnému starnutiu pokožky. Pohánka je veľmi bohatá aj na horčík, ktorý dokáže ,,zrelaxovať“ krvné cievy a dopriať pleti pružnosť, mladosť a žiarivosť.
Pohánka a zdravé srdce
Pohánka je veľmi vhodnou stravou pri výskyte kardiovaskulárnych ochorení, ako slabšie srdce, zvýšený krvný tlak a pod. Vitamíny ako B, niacín, B6 a minerály ako železo, horčík, fosfor, meď a mangán zlepšujú okysličovanie krvi, zvyšujú pevnosť krvných ciev a znižujú cholesterol.
Pohánka je skvelá aj pri boji so zníženou imunitou, častých nachladnutiach, reume, artritíde, či dokonca aj menopauze.
Ako pripraviť pohánkovú granolu?
Na základ budete potrebovať:
- 1 hrnček zmesi orechov (môžete použiť mandle, vlašské orechy, kešu a pod.)
- 1 hrnček pohánky (najlepšie opražená a lúpaná)
- 3 – 4 PL medu podľa chuti (môžete nahradiť aj agáve, alebo javorovým sirupom)
Doplňujúce ingrediencie:
- Hrsť kokosových lupienkov
- Sušené brusnice
- Ľanové alebo tekvicové semiačka
Príprava:
- Orechy rozdrvte (ručne alebo v mixéry) tak, aby boli kúsky o niečo väčšie ako pohánka
- Všetky ingrediencie premiešajte spolu (okrem sušeného ovocia)
- Rozprestrite na plech na pečenie (nezabudnite vystlať papierom na pečenie!) a pečte na 180° po dobu 15 minút
- Po 15 min. plech vytiahnite, granolu premiešajte a vložte naspäť na ďalších 10-15 min.
- Keď bude pohánka zlatistá, vytiahnite z rúry a nechajte vychladnúť
- Primiešajte sušené ovocie
- Granolu môžete skladovať v tesne uzatvárateľnom zaváraninovom pohári aj niekoľko týždňov
- Granolu podávajte napr. s gréckym jogurtom, arašidovým maslom, červstvým ovocím a v jednej z našich kokosových misiek.
Dobrú chuť !