Ovsená kaša je raňajková klasika plná vlákniny a antioxidantov, ktoré pozitívne vplývajú na tráviaci trakt, odbúravajú nezdravý cholesterol a stabilizujú hodnotu cukru v krvi. Čo asi najdôležitejšie, dokáže nás dlhodobo zasýtiť a to napriek nízkemu obsahu kalórií. Ovsené vločky môžete kombinovať na slano aj sladko, využívať všetky dary prírody a prispôsobiť si ich chuť podľa ročného obdobia. Dnes vám ukážeme tri úplne neskutočné ovsené kaše do zasnežených aj upršaných decembrových dní.
Gaštanová ovsená kaša s pekanovými orechmi
Na prípravu tejto hrejivej ovsenej kaše budete potrebovať:
– 1 hrnček mlieka (odporúčame použiť mandľové mlieko)
– ½ hrnčeka ovsených vločiek
– 2-3PL gaštanového pyré
– 1 ČL vanilkového extraktu
– 1PL javorového sirupu (môžete použiť aj iný sirup, no javorový skvele dopĺňa jemnosť chuť gaštanov)
– Jabĺčko (na ozdobu)
– Štipka perníkového korenia
– Štipka soli
Postup: Mlieko varíme s ovsenými vločkami až kým nezmäknú. Následne pridáme gaštanové pyré, vanilkový extrakt, javorový sirup, koreniny a všetko varíme spolu asi minútku. Kašu nalejeme do vopred pripravených kokosových misiek a ozdobíme pekanovými orechmi a strúhaným jabĺčkom. Dobrú chuť!
Jablkovo-škoricové nebo bez výčitiek
Tento recept si môžete pripraviť na dva spôsoby – s mliekom a vodou alebo pol na pol. Nahradením mlieka znížite kalorický objem, no stále si vychutnáte dokonalú škoricovú chuť Vianoc.
Budete potrebovať:
– 1 hrnček mlieka (alebo vody)
– ½ hrnčeka ovsených vločiek
– 1 jablko
– 2 ČL škorice
– 1 škoricové drievko
– Hrsť vlašských orechov
– 1 PL medu
Postup: Vločky s mliekom varíme, pridáme nastrúhané jabĺčko, škoricu aj struk. Kašu varíme do zmäknutia. Nalejeme do misiek z kokosu, ozdobíme medom a čerstvými vlašskými orechmi. Mňam!
Banánovo-arašidová ovsená kaša bez varenia
Rýchly recept, ktorý si obľúbia všetci spachtoši. Ovsenú kašu si stačí pripraviť večer do nádobky či zaváraninového pohára a vychutnať dokonale vyváženú každé ráno.
Základom každej ,,overnight“ ovsenej kaše je zmiešať ovsené vločky s mliekom a jogurtom. Na jednu porciu vystačia 4 lyžice ovsenej kaše, 4 lyžice mlieka a 6 lyžíc jogurtu. Keď máte svoj základ pripravený, môžete experimentovať ďalej. Do tej našej pridávame ďalej lyžičku arašidového masla (odporúčame dobre rozmiešať), 1 lyžičku javorového sirupu a polovicu rozpučeného banánu. Všetko dobre ale naozaj dobre premiešame, uložíme do nádobky a necháme cez noc ,,vyležať“. Ráno sa zobudíme a rovno konzumujeme. Nemáte začo!